KOMMENTAR

Pressekonferanse, Camilla Stoltenberg, Bent Høie, Erna Solberg
Pressekonferanse, Camilla Stoltenberg, Bent Høie, Erna Solberg

Folkehelseinstituttet bør bremse litt

I sitt nye notat tredobler Folkehelseinstituttet anslaget for andelen som forventes å trenge intensivbehandlling. Hva det har å si for «Brems»-strategien, får vi ikke vite.

Publisert

Denne uken ble det besluttet gradvis, delvis og forsiktig gjenåpning av skoler og næringsvirksomhet. Fortsatt er det imidlertid en oppfatning i den norske debatten at Regjeringen forfølger en «utrydd viruset»-strategi, mens fagfolkene i Folkehelseinstituttet (FHI) bare ønsker seg å skyve litt den epidemiske kurven, i det som er blitt kjent som «Brems»-strategien.

Sistnevnte strategi er blitt belyst av FHIs såkalte planscenario, hvor det beskrives med et reproduksjonstall på 1,3, og hvor konsekvensene for helsetjenesten skisseres. Et nøkkeltall her er at strategien vil innebære at 600–1200 koronapasienter samtidig vil trenge intensivbehandling. Det helt sentrale poenget med «Brems»-strategien er å sikre at helsevesenet kan holde tritt med epidemien.

Jeg har tidligere skrevet at forskjellen i tilnærming mellom FHI og Regjeringen er betydelig overdrevet. Det mener jeg fortsatt er riktig, i den forstand at Regjeringens tilnærming er kompatibel med en «Brems»-strategi.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Digitalt årsabonnement og kvartalstidsskrift til 1050 kr i året

Bestill her