FRA PAPIRUTGAVEN

Et gjensyn med Roger Scruton (1944-2020)

I et ideologisk landskap som har henfalt i rotete kulturkrig, er det verdt en liten visitt til mannen som bedre enn noen annen formulerte politiske prinsipper for den borgerlige siden.

Roger Scruton
Roger Scruton
Publisert Sist oppdatert

Dette er lederartikkelen til idéseksjonen i Minervas tidsskrift nr. 3/2021. Seksjonens tema er Roger Scruton.

Det sies gjerne at den som ikke er radikal i sin ungdom, mangler hjerte, mens den som ikke blir konservativ med årene, mangler hode. Skal man dømme ut fra den økonomiske virkeligheten vi befinner oss i, har konservatismen på mange måter vunnet. Ethvert sosialistisk fyrtårn rundt i verden har for lengst sluknet, og alle funksjonelle land tilkjenner seg én eller annen variant av markedsøkonomi. Her hjemme snakker selv SV om gründere og bedrifter.

Dette gjelder derimot mer eller mindre utelukkende for økonomiske forhold. Kulturkampen har høyresiden for lengst tapt. Utrolig nok klarer vi fortsatt å tape kulturkamper, som om det endelige nederlaget kulturkonservatismen led i 1968 ikke skulle være nok. Det er som om vi er motvillige – onde tunger vil også si patetiske! – reenactors i en kulturkrig vi ikke engang minnes med stolthet.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS