FRA PAPIRUTGAVEN

Kulturelt påfyll i romjulen

Norsk avholdshistorie, musikk fra Sokndal og kunst og arkitektur i Bjørvika.Tre kulturanbefalinger fra Minervas kvartalstidsskrift.

Valgplakat til folkeavstemning om brennevinsforbud 1926.
Valgplakat til folkeavstemning om brennevinsforbud 1926.

Det berusede Norge

I lys av den pågående debatten om rusreform og avkriminalisering av brukerdoser narkotika er det interessant å lese Gunnar Kagges Forbudstid (Spartacus, 2016). Som ett av få land i verden hadde Norge permanent brennevinsforbud i perioden 1919–1927. I tillegg var det mange kommuner som ikke tillot ølsalg før i våre dager (Audnedal åpnet ølhyller først i 2002).

Som Kagge viser, favner kampen mot brennevinet de fleste lokalkulturer og motkulturer i moderne norsk historie. Lavkirkelige bevegelser fant sammen med den sosialt engasjerte delen av arbeiderstanden, i tillegg til medisinere og suffragetter (kvinner var sterkere motstandere av sprit enn menn under mer tradisjonelle familieformer). Mot seg hadde de partiet Høire (sic!), brennevinsprodusenter og Aftenposten. I tillegg holdt de såkalte «vinlandene», Frankrike, Spania og Portugal, norsk klippfisk som gissel i kampen for å presse det nylig selvstendige Norge til å forplikte seg til store innkjøpskvoter.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS