Statsråden: Forståelse for folkedypet

Det er overraskende mange som rett og slett mangler enhver selvinnsikt, og dermed enhver forståelse for hvem de faktisk er og representerer.

Publisert   Sist oppdatert

Jeg har alltid tatt en viss stolthet i å forstå hvem jeg er og hva jeg representerer – og dermed i neste omgang noe om alle andre som ikke er som meg. Jeg tror det startet da jeg flyttet til Oslo for å begynne å studere. I likhet med de fleste andre hadde jeg aldri tenkt over min sosiale bakgrunn, men plutselig ble det en sak – ikke minst fordi jeg var i Høyre. Dermed ble hjembyen Porsgrunn (ikke Oslo Vest), lærerforeldre i ungdomsskolen (ikke professorer eller næringslivsfolk) og rekkehus (ikke enebolig) plutselig noe som fikk betydning. Samtidig ble jeg også klar over hva som faktisk også lå i min bakgrunn: Mange bøker, en familie som i nærmest hver eneste samtale slo opp i leksikon eller ordbok (pre-internett), bilferie i Tyskland med utallige gamle kirker og slott, ikke campingferie eller Syden.

Denne forståelsen som jeg tror jeg har, har vært nyttig i politikken.

Det er nemlig overraskende mange som rett og slett mangler enhver selvinnsikt, og dermed enhver forståelse for hvem de faktisk er og representerer. Utsagn som "alle er jo veldig opptatt av økologisk mat for tiden", "de fleste har jo mastergrad", "det er vel ingen som egentlig spiser Pizza Grandiosa", "jeg skjønner ikke hvorfor folk reagerer på bompenger, jeg" og så videre, er gode indikasjoner. Men likeså at man tror den politiske verden er helt lik den man ser hjemme (Porsgrunn er for øvrig er AP-bastion): AP-folk fra innlandet som ikke forstår at folk flest kan stemme Høyre, Høyre-folk som tror at det må være en slags kommunistmentalitet som gjør at ikke alle kommuner er helblå som deres. Men det er tydeligst når det gjelder de små partiene.

Å presentere meg selv som en lærersønn vokst opp i rekkehus i Porsgrunn, er jo ikke særlig ærlig. I dag er jeg en høyt utdannet, høyt lønnet del av samfunnseliten. Familien har et lite hus i Porsgrunn, men vi bor i Oslo. Jeg har venner som er nokså vanlige – til å være en del av utdanningsmiddelklassen i Oslo. Hvis jeg ikke tenker meg om, kunne jeg for eksempel slumpe til å tenke at Venstre var et relativt stort parti. Mange av mine venner og bekjente stemmer eller har stemt Venstre. Sannheten er selvfølgelig at Venstre er passe store i Oslo, men svært små de fleste andre steder. Selvfølgelig.

Hvis jeg ikke tenker meg om, kunne jeg for eksempel slumpe til å tenke at Venstre var et relativt stort parti.

Men ved valget i høst sviktet forståelsen, i hvert fall litt. Jeg var blant de mange som faktisk trodde at Miljøpartiet De Grønne kunne komme over sperregrensen. Det var ikke fordi så mange folk jeg kjenner i Oslo skulle stemme på dem, men det bidro kanskje. Men jeg la også merke til at de ble snakket om overalt hvor jeg var rundt i landet. På vanlige husbesøk i helt vanlige nabolag, var det mange som var opptatt av MDG. De fleste var livredde. "Det blir bananas som i Oslo, hvis de får makt", var en typisk kommentar, men samtidig tenkte jeg at det trolig også mobiliserte MDGs støttespillere at de ble snakket om.

Det viste seg å være feil. Valget var en gigantisk skuffelse for partiet, og da jeg tittet nærmere på oppslutningen deres, oppdaget jeg også noe annet: Ikke bare er MDG i stor grad et parti for Oslo, de er egentlig et parti for Oslo sentrum med noen avstikkere på vestkanten. Det er bare nok en påminnelse om at når folk i utdanningsmiddelklassen i Oslo forsøker å forstå og speile landet, og nekter hardnakket for at de lar seg påvirke av hvem de selv er, hvem de omgås og hva de oppfatter som vanlig, er det selvfølgelig bare sprøyt.

En forkortet versjon av denne kommentaren står på trykk som Torbjørn Røe Isaksens spalte Statsråden i Minervas papirutgave 4/2017.