FRA PAPIRUTGAVEN

Er USA ødelagt?

Liberal politikk som ikke evner å støtte opp under stabile, liberale institusjoner, vil på sikt kunne føre til fremveksten av en langt mindre liberal samfunnsorden. Det er nær ved å skje i USA.

I et polarisert samfunn der tradisjonelle eliter nyter lav tillit og over tid ikke har lykkes med viktige samfunnsutfordringer, er rommet for autoritære trusler større, skriver Nils August Andresen i lederen til Minervas tidsskrift nr. 3/2020.
Publisert Sist oppdatert

Uansett fra hvilken synsvinkel man angriper spørsmålet, var valget av Donald Trump til USAs 45. president et ugjendrivelig bevis på at noe er råttent i det som engang var De forente stater.

Landet er splittet, polarisert og pessimistisk. Republikanerne frykter at demokratisk seier ved valget i høst vil bety at deres Amerika er tapt for alltid. Demokratene frykter at gjenvalg av Trump betyr at landets demokratiske institusjoner ødelegges.

Hatet mellom de to store politiske partiene i USA har vært økende i flere tiår, men har akselerert under Trump. En spørreundersøkelse fra Voter Study Group i desember i fjor viser at andelen av velgerne som svarer at de ville kunne akseptere bruk av vold for å fremme sitt partis sak, har mer enn doblet seg de siste to årene – til 16 prosent. Et lite mindretall – men det er snakk om titalls millioner mennesker.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS