Ny historiebok skjønnmaler islam og svartmaler Vesten

Boken er «spin», mener Gjert Vestrheim ved UiB, som ikke vil anbefale boken til noen.

En professor i gresk ved UiB (Gjert Vestrheim, til høyre) slakter boken til en professor i historie ved UiB (Leidulf Melve, til venstre).
En professor i gresk ved UiB (Gjert Vestrheim, til høyre) slakter boken til en professor i historie ved UiB (Leidulf Melve, til venstre).
Publisert Sist oppdatert

Visste du at Medina på Muhammeds tid ikke egentlig var et kjønnsdelt samfunn? Eller at Muhammed innførte religionsfrihet i Mekka? Og videre, at det virkelige gjennombruddet i boktrykkerkunsten ikke skjedde i Europa mot slutten av middelalderen, men at det var i den islamske middelalderen at gjennombruddet fant sted?

Dette er i alle fall påstander som professor Leidulf Melve kommer med i sin nye fagbok i historie: Ei verd i endring: Den globale mellomalderen 500–1500, utgitt av Dreyers forlag. Og slik omskriver Melve historien, i alle fall den som mange av oss trodde vi kjente.

Boken har allerede rukket å blitt slaktet av en annen professor på samme universitet: «De mange trivielle feilene kan tyde på at boken er et venstrehåndsarbeid, og det er mulig at mye av det tendensiøse i fremstillingen er ukritisk overtatt fra dårlige bøker», skriver Gjert Vestrheim i sin anmeldelse i Klassisk Forum, et tidsskrift for antikkens historie, filologi og arkeologi. Vestrheim er norsk klassisk filolog og professor i gresk.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 749,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1199,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS