Holmliabeboer: Vi føler oss ikke trygge

I brev til Justisdepartementet gir innbyggere på Holmlia uttrykk for uro og frykt for nabolaget sitt.

Publisert   Sist oppdatert

Minerva har i flere artikler omtalt problemene på Holmlia. Beboere forteller om råere kriminalitet og dårligere integrering.

Nå har Minerva fått innsyn i flere bekymringsmeldinger som er sendt politiske myndigheter. De som har skrevet til departementet og Frps justisminister Sylvi Listhaug, har norskklingende navn.

– Familien min og jeg bor på Holmlia, og vi føler oss ikke trygge nå etter flere voldsepisoder i nabolaget de siste månedene. Vi kan ikke akseptere at gjenger skyter og knivstikker på åpen gate, der barn og ungdommer ferdes. Det må gjøres noe med dette med det samme, både kortsiktige tiltak og forebyggende tiltak slik at vi unngår dette i framtiden, skriver en innbygger.

Vedkommende ønsker seg tiltak for å redusere fattigdom og gi ungdom flere tilbud.

– Holmlia har mange utfordringer det må tas tak i, og de forsvinner ikke uten innsats. Det er stor uro i gjengmiljøet på Holmlia, tonen er hard og frykten stor, skriver en annen innbygger.

Artikkelen fortsetter under lenken. 

 

– Voksne tør ikke anmelde

– Voksne, som ikke har noe med kriminelle gjenger å gjøre overhodet, blir ranet, truet og banket opp, men tør ikke anmelde, skriver en beboer, som fortsetter:

– Vi ser ungdommer som møter unge menn i fete, dyre biler ved Narvesen på Holmlia, personer av tvilsomt kaliber observeres inne på fritidsklubbene, ungdomsskoleelever ned i 13-års alder rekrutteres inn i hasjmiljøet, i høst også jenter, noe skolene opplyser er uvanlig. Utviklingen går i helt feil retning, og dette vet dere selvfølgelig, skriver en beboer.

Det er sånne som oss som har valgmuligheten til å flytte vekk hvis ingenting blir gjort.

– Det er sånne som oss som har valgmuligheten til å flytte vekk hvis ingenting blir gjort. Det kommer ingenting positivt ut av at bydelen vår kun blir befolket av de sykeste, svakeste og med minst ressurser, skriver en annen.

Listhaug besøkte et folkemøte i bydelen tidligere i februar etter en skuddepisode i området.

– Bydelen er langt unna svenske tilstander. Men vi tar dette på største alvor, og vi vil gjøre en innsats for å ta grep over situasjonen, sa Listhaug til NTB.

– Det har vært en negativ utvikling, sier Linda Noor, leder i Minotenk. 

Justisministeren avviste overfor nyhetsbyrået at Holmlias situasjon minner om tilstandene i utsatte svenske byområder. Hun pekte på at det er viktig å ta fatt i problemene tidlig, og at politiet ikke kan gjøre jobben alene.

– Vi har bevilget 30 millioner kroner til politiet for å øke innsatsen i området. Det er både for forebygging og det å håndtere kriminelle gjenger, sa hun.

Listhaug møtte stor motbør på folkemøtet og ble buet på flere ganger.

– Bare gode erfaringer

Linda Noor er leder av tankesmien Minotenk og bor i området.

– Jeg flyttet til Holmlia i 2012, og har bare gode erfaringer med å bo her, sier hun til Minerva.

– Det er flotte omgivelser for barna å vokse opp i, mange bilfrie områder, lekeplasser, skog og gård hvor eldstedatteren min går på ridning, og masse tilbud for små barn.

Det er et veldig hyggelig nærmiljø der, forteller Noor. Alle hilser på hverandre, masse ildsjeler engasjerer seg lokalt, noe som etter min mening er en av årsakene til at det til tross for utfordringene med en såpass ung befolkning og svak bydelsøkonomi, går bra på Holmlia.

TRIVES: Linda Noor i Minotenk.
TRIVES: Linda Noor i Minotenk.

– Ungdommene har nok mindre tilbud enn de yngste. Som beboer med små barn merker jeg ikke noe til konfliktene blant de av ungdommene som er innblandet i kriminalitet, det nok mer bekymringsfullt for de som har ungdommer selv.

– Så du er ikke bekymret?

– Jo, det har vært en negativ utvikling de siste to årene, som må håndteres. Det er bra at politiet prioriterer det. Men type utsagn som at Jonas Gahr Støre bør prøve å bo på Holmlia, er tullete.

– I det store og det hele er det et idyllisk sted som er bedre rustet til å ta tak i slike utfordringer enn mange andre steder.