KORTE NYHETER

Russland nekter å godta endrede flyvninger som unngår hviterussisk luftrom

Endringene kommer som følge av kapringen av Ryanair-flyet søndag. Nå er flere flyvninger mellom europeiske land og Moskva kansellert.

Publisert

Flere europeiske flyselskaper har gått med på EUs oppfordring om å unngå flyvninger over hviterussisk luftrom etter arrestasjonen av dissidenten Raman Pratasevitsj søndag. Pratasevitsj var ombord på et Ryanair-fly på vei til Litauen da et hviterussisk jagerfly tvang flyet til å lande i Minsk. Hviterussland hevder de mottok informasjon om at en bombe befant seg ombord. Handlingen er fordømt som flykapring og statlig terror av europeiske politikere.

Lufthansa, Air France, Finnair, KLM og SAS er blant flyselskapene som nå justerer noen av sine ruter for å unngå hviterussisk luftrom. Det har skapt problemer for reisende til Russland. Myndighetene i landene flyrutene går mellom må nemlig godkjenne eventuelle endringer, noe russiske myndigheter ikke har vært villige til.

Russland er Hviterusslands nærmeste allierte, og forsvarer søndagens kapring av Ryanair-flyet. Den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov fortalte journalister tidligere denne uken at han mente Hviterusslands tilnærming var «helt rimelig».

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 699,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 89,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1050,-

Bestill her