Tidlig skolestart ingen tabbe

Det er lite forskningsmessig belegg for å konkludere med at det er negativt for barn å begynne på skolen som seksåringer.

Publisert Sist oppdatert

I sin kommentar om skolestart for seksåringer fra 14.11.2017 skriver Pål Mykkeltveit at Reform 97 – som førte til at alder for skolestart ble senket fra syv til seks år – har skadet barna, ikke hjulpet dem.

Også Knut Arild Hareide har tatt opp Reform 97 i det siste, senest da han talte til KrF sitt landsstyre forrige fredag. Fra talerstolen sa Hareide:

«Når vi i dag ser at reforma – slik vi frykta – har ført til at seksåringar vert pressa inn i eit system basert på skulen sine premiss med fokus på skulefag, testing og prestasjonar er eg ikkje i tvil om at KrF dessverre fekk rett».

Argumentene som både Mykkeltveit og Hareide bruker er i liten grad forskningsbaserte.

For det første baserer argumentene seg i hovedsak på en forskningsartikkel som kun har sett på et lite utvalg av utfall, som prøveresultater på slutten av ungdomsskolen og drop-out av videregående. Fortsatt mangler det studier som viser hvordan det har gått med barna som begynte på skolen som seksåringer når de har blitt voksne, for eksempel om de har tatt mer høyere utdanning, og har bedre arbeidsmarkedstilknytning enn de som begynte når de var syv år.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS