– Sterri burde få etisk veiledning fra universitetet

Stortingsrepresentant Freddy de Ruiter (Ap) mener Aksel Braanen Sterris uttalelser strider mot våre folkerettslige forpliktelser. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen vil derimot forsvare den akademiske friheten.

Publisert Sist oppdatert

Aksel Braanen Sterris intervju i Minerva, der han sa at «[d]e som har Downs, vil aldri kunne leve fullverdige liv, uansett hvor mye vi som samfunn legger til rette for det», har skapt mye debatt. Utspillet har fått flere svar i Minerva.

Sterri har selv presisert at konteksten for hans utspill er abortdebatten, der vi har løpende debatter både om NIPT-tester og abortlovens § 2c, som i dag er lovhjemmelen som gir adgang for abort etter tolvte uke dersom det er stor fare for alvorlig sykdom. Downs syndrom inkluderes i denne sammenhengen i den definisjonen. Han har også understreket at hans utspill ikke betyr at «personer med Downs syndrom ikke fortjener like stor respekt og verdighet som andre, kanskje fortjener de mer. De bør leve liv i verdighet og de bør få støtte til å leve gode liv».

Akademisk frihet under press

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 699,- i året,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 89,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1050,-

Bestill her