De svake får bank

Vårt handlingsrom er sterkt begrenset slik Russland opptrer. Reell beroligelse vil for Norge bety en mindre rolle for NATO og særlig USA. Det viktigste for vår sikkerhet, mer alliert støtte, er det minst beroligende sett fra Moskva.

Publisert Sist oppdatert

Tittelen er et sitat av Russlands president Putin i 2004.[i] Det er selvfølgelig selektivt, men langt fra unikt. Det finnes mange liknende, fra hans beretning om gateslagsmål under oppveksten, til gjentatte taler om behovet for et sterkt Russland. Tale om styrke har også god gjenklang i den russiske befolkningen.

Ti år før Putins uttalelse gav Ukraina opp sine atomvåpen, og Russland garanterte landets sikkerhet og territorielle integritet. Ti år etter uttalelsen invaderte og annekterte Russland Krim, og fører fortsatt krig. Ukraina var svakt.

Det er nå en debatt i Minerva om vårt forhold til Russland med Sverre Diesen (se her og her), Jacob Børresen og Tormod Heier. Debatten har flere aspekter, noen av de viktigste er hvilket Russland vi står overfor, hvordan Russland oppfatter oss, og balansen mellom avskrekking og beroligelse.

For å lese denne saken må du være abonnent

Et abonnement gir tilgang til alt innhold og vi har følgende tilbud

Minervas digitale årsabonnement til kr 799,-

Bestill her

Minervas digitale månedsabonnement til kr 99,- pr mnd,
første to uker kr 1,-

Bestill her

Minervas digitale årsabonnement + tidsskrift til kr 1249,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS